Πρώην κορυφαίο μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής EFSA, που ενέκρινε τους γ.τ.ο., στέλεχος πλέον της Syngenta

Κορυφαίο μέλος του της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εγκατέλειψε την θέση ώστε να προσληφθεί στην ελβετική βιοτεχνολογική εταιρεία Syngenta, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες γ.τ. φυτών. Καμία διαφάνεια και ύποπτες "συμπάθειες" διακρίνει η ομάδα εμπειρογνωμόνων Testbiotech. 

Ο λόγος για την Suzy Renckens, επιστημονικός συντονιστής της ομάδας για τους γ.τ.ο., η οποία εκπροσώπησε και επίσημα την Syngenta σε μια συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων σε επίπεδο Ε.Ε. το 2008. Η Renckens κατέχει πλέον την θέση του διευθυντή Ρυθμιστικών Θεμάτων Βιοτεχνολογιας για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και υπήρξε από την ίδρυση της EFSA, το 2002, επικεφαλής της ομάδας για τους γ.τ.ο., η οποία ήταν υπεύθυνη για την κατάρτιση εγγράφων καθοδήγησης και την αξιολόγηση του κινδύνου των γ.τ. φυτών. Στη θέση αυτή εργάστηκε μέχρι το τέλος του 2007 και εκπροσώπησε την EFSA σε διάφορες συναντήσεις με τη βιοτεχνολογική βιομηχανία. Προτού εργαστεί στη συγκεκριμένη θέση είχε εργαστεί στον ίδιο τομέα για τις αρχές χορήγησης αδειών στο Βέλγιο. Η άμεση μετακίνηση της από την EFSA στη Syngenta θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της αρχής, δεδομένου ότι έχει ήδη επικριθεί για το ότι ευνοεί υπερβολικά τα συμφέροντα της βιομηχανίας και τις "φιλικές" σχέσεις με αυτήν.

"Αυτή η μετακίνηση της Renckens στην αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την EFSA," λέει ο Christoph Then, διευθυντής της γερμανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων Testbiotech. "Είναι πλέον σαφές ότι ακόμη και μέλη του προσωπικού της σε κορυφαίες θέσεις δεν είναι σε θέση να αποστασιοποιηθούν από τη βιομηχανία. Θέτει επίσης το ερώτημα γιατί η EFSA δεν παρείχε καμία σχετική δημόσια ενημέρωση για αυτή το παράξενο συμβάν. Δεν υπάρχει καμία διαφάνεια για τις συνθήκες της άμεσης μετακίνηση της κ. Renckens από την EFSA στη βιομηχανία."

Η EFSA αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αφότου η Testbiotech έμαθε για την μετακίνηση της Renckens, κατέθεσε ερωτηματολόγιο άμεσα στην EFSA. Δόθηκε έμφαση στο ζήτημα του κατά πόσον η Syngenta θα μπορούσε να έχει επωφεληθεί αποκτώντας ένα από τα ηγετικά μέλη του προσωπικού της EFSA. Η Αρχή δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένα μέλη του προσωπικού της. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για το προσωπικό της, όλες οι μετακινήσεις πρέπει να εγκρίνονται όταν εργαζόμενοι της Ε.Ε. καταλαμβάνουν μια θέση, από την οποία μπορεί να υπάρξει μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων με τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

Η Testbiotech πιστεύει ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η μετακίνηση πρέπει να γνωστοποιηθούν. Οι κανονισμοί της Ε.Ε. αναφέρουν εξάλλου ότι η έγκριση μιας τέτοιας μετακίνησης είναι δυνατή μόνο αφού παρέλθει διάστημα δύο ετών. Στην περίπτωση της κ. Renckens το μέγιστο χρονικό διάστημα από την  EFSA στην Syngenta δεν ξεπέρασε το ένα έτος.

 

Διαβάστε περισσότερα:

- Ο ρόλος του EFSA:

Ευρωπαϊκό πράσινο φως για το ΜΟΝ810 στη Monsanto (η οποία γνώριζε και καλωσόριζε ενώ ήταν ακόμη κόκκινο..)

 

BiotechWatch.gr

Νοέμβριος 2009

Πηγή: GM Watch, Testbiotech