Ε.Ε.

Έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σε εισαγωγή τριών γ.τ. ποικιλιών σόγιας, ανθεκτικών σε αμφιλεγόμενα ζιζανιοκτόνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τελική έγκριση για την εισαγωγή και επεξεργασία τριών γ.τ. ποικιλιών σόγιας μετά την αντίρρηση και τελική αδυναμία του Ευρωκοινοβουλίου να καταλήξει σε απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας τους.

Νέες τεχνικές βελτίωσης των φυτών: όμοιες προς την γενετική τροποποίηση αλλά χωρίς αντίστοιχη νομοθεσία;

To κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων για την Βιολογική γεωργία (IFOAM) σχετικά με νέες τεχνικές βελτίωσης φυτών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και εμπεριέχουν τροποποίηση των κυττάρων των φυτών. Οι τεχνικές αυτές παρόλο που δεν ακολουθούν τις “κλασικές” αρχές γενετικής τροποποίησης (γ.τ.), όπως τις ξέραμε για τα μέχρι τώρα γ.τ. φυτά, εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία και δυνητικό βαθμό επικινδυνότητας και μπορούν να αποτελέσουν δούρειο ίππο για την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους χωρίς να υπόκεινται στην σχετική νομοθεσία.

Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια των γ.τ.ο. αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μια σημαντική απόφαση πάρθηκε στις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας της πρόταση σχετικά με την Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια ή μη γ.τ.ο σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Νεώτερα σχετικά με την εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια γ.τ.ο. στην Ε.Ε.


Μάλλον θετικά νεα σχετικά με την αναμενόμενη απόφαση της Ε.Ε. για την εθνικοποίηση των αποφάσεων της καλλιέργειας ή μη γ.τ.ο. στα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε στις 12 Νοεμβρίου υπέρ της ισχυροποίησης της νομική αιτιολόγηση για τις κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. σχετικά με το να επιβάλλουν απαγορεύσεις της καλλιέργειας γ.τ. ποικιλιών στο έδαφός τους.

Είναι ο Υπ. Μανιάτης κατά των γ.τ.ο.;

Ο Υπ. Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης διατείνεται ότι η πρόταση που συνέταξε, μαζί με το επιτελείο, του είναι ουσιαστικά κατά των γ.τ.ο.. Ωστόσο, η επιχειρηματολογία τους δεν πείθει.

Η Μάχη για τους Σπόρους (που δεν κερδήθηκε ακόμη)

Η τελευταία χρονιά χαρακτηρίστηκε από σημαντικές διεργασίες για το μέλλον των σπόρων στην Ευρώπη. Η πρόταση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας που κατατέθηκε από τη Κομισιόν τον περασμένο Μάιο, ουσιαστικά αποτέλεσε μια προσπάθεια κατάφωρης αφαίρεσης θεμελιωδών δικαιωμάτων των αγροτών λειτουργώντας υπέρ μιας συγκεντρωτικής αγοράς που ουσιαστικά ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, με ολοφάνερες αρνητικές συνέπειες για την αγροτική βιοποικιλότητα και τους σπόρους ως δημόσιο αγαθό. Οι αντιδράσεις οργανώσεων και πολιτών κατάφεραν να φέρουν το θέμα στο προσκήνιο απαιτώντας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να έρθουν προ των πολιτικών ευθυνών τους.

Η κρίσιμη ώρα για την νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τους σπόρους

Πάρε μέρος στην προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας, των τοπικών ποικιλιών και των δικαιωμάτων των αγροτών

Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;

Εντός του 2013 αναμένεται η αναθεώρηση τoυ Ευρωπαϊκού κανονισμού για την εμπορία σπόρων και το νομικό πλαίσιο για τις τοπικές ποικιλίες. Καθώς τους τελευταίους μήνες η δημοσιοποίηση προσχεδίων έχει δώσει μια πρώτη γεύση των γραμμών που θα διέπουν την νομοθεσία, οι οργανώσεις και τα δίκτυα διατήρησης σπόρων επισημαίνουν τον εμφανή κίνδυνο για τη Βιοποικιλότητα και Διατροφική Ασφάλεια, μέσω των περιορισμών που θα εντείνονται από γραφειοκρατικές και οικονομικές αγκυλώσεις, ως προσαρμογή στις απαιτήσεις της βιομηχανίας σπόρων. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση της Ελληνικής πλευράς για την διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Syndicate content