grain

“Θέλετε να διπλασιάσετε την παγκόσμια αγροτική παραγωγή; Δώστε την Γη πίσω στους μικρούς αγρότες..

Τα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξαν το έτος 2014 ως  Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας. Σαν μέρος των εορτασμών, η Διεθνής  Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εξέδωσε την ετήσια μελέτη "Κατάσταση Τροφίμων και Γεωργίας",  η οποία αυτή τη χρονιά ήταν αφιερωμένη στην οικογενειακή γεωργία.

Τρόφιμα & Κλιματική Αλλαγή: ο ξεχασμένος σύνδεσμος

Το τρόφιμα είναι βασική κινητήρια δύναμη της κλιματικής αλλαγής. Ο τρόπος που παράγονται και καταλήγουν στο πιάτο μας υπολογίζεται ότι συνεισφέρει περίπου στο μισό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Χημικά λιπάσματα, βαρέα μηχανήματα και άλλες γεωργικές τεχνολογίες εξαρτώμενες από το πετρέλαιο συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Ο αντίκτυπος της βιομηχανίας τροφίμων ως σύνολό είναι ακόμη μεγαλύτερος: καταστρέφει δάση και σαβάνες για την παραγωγή ζωοτροφών και δημιουργεί απόβλητα καταστρεπτικά για το κλίμα μέσα της υπερβολικής συσκευασίας, της μεταποίησης, της ψύξης και της μεταφοράς τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις, παρόλο που αφήνει εκατομμύρια ανθρώπων να πεινούν.

Παγκόσμια αγροβιομηχανία: δύο δεκαετίες λεηλασίας

βιομηχανική γεωργία, σπόροι, μεταλλάγμένα, "...Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η βιομηχανία σπόρων έχει μετασχηματιστεί τρομακτικά, από βιομηχανία μικροεταιριών σπόρων και δημόσιων προγραμμάτων σε βιομηχανία που κυριαρχείται από πολυεθνικές. Σήμερα 10 εταιρίες μόνο ελέγχουν το μισό της παγκόσμιας αγοράς..." Mια ενδιαφέρουσα, πρόσφατη επισκόπηση της οργάνωσης Grain σχετικά με την ραγδαία επέκταση των πολυεθνικών αγροβιομηχανίκών εταιρειών στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς και για το τι μπορούμε να αναμένουμε από τις εταιρείες αυτές τα επόμενα χρόνια.

Λεηλατώντας Αγροτική Γη.

διατροφική αυτάρκειαΗ από κοινού ανακοίνωση του οργανισμού Grain και της Via Campesina για την υφαρπαγή γης-την εξαγορά δηλαδή αγροτικών γαιών από εταιρείες και κράτη στις αναπτυσσόμενες χώρες προς ιδία χρήση-και την διατροφική αυτονομία στο Φόρουμ για τη Διατροφική Αυτάρκεια που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη, παράλληλα-και σε αντιδιαστολή- με το Διεθνές Συνέδριο για την διατροφική ασφάλεια του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων Και Γεωργίας (FAO).

Syndicate content