σπόροι

Υπογράψτε την καμπάνια κατά των Πατεντών στους Σπόρους

Συλλογή υπογραφών από την οργάνωση "No Patents on Seeds!"

Η Monsanto σχεδιάχει να λάβει 30 πατέντες από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office -EPO) για βρώσιμα φυτά και η οργάνωση No Patents on Seeds! κάνει έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σπόροι και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: ένας χρόνος μετά. Συνέντευξη της Arche Noah στο BiotechWatch.gr

Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε  από σημαντικές διεργασίες για το μέλλον των σπόρων στην Ευρώπη.  Η πρόταση για την αναθεώρηση της σχετική νομοθεσίας που κατατέθηκε από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2013, αποτέλεσε ουσιαστικά μια προσπάθεια κατάφωρης αφαίρεσης θεμελιωδών δικαιωμάτων των αγροτών, λειτουργώντας υπέρ μιας συγκεντρωτικής αγοράς και με ολοφάνερες αρνητικές συνέπειες για την αγροτική βιοποικιλότητα και τους σπόρους ως δημόσιο αγαθό.

Η Μάχη για τους Σπόρους (που δεν κερδήθηκε ακόμη)

Η τελευταία χρονιά χαρακτηρίστηκε από σημαντικές διεργασίες για το μέλλον των σπόρων στην Ευρώπη. Η πρόταση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας που κατατέθηκε από τη Κομισιόν τον περασμένο Μάιο, ουσιαστικά αποτέλεσε μια προσπάθεια κατάφωρης αφαίρεσης θεμελιωδών δικαιωμάτων των αγροτών λειτουργώντας υπέρ μιας συγκεντρωτικής αγοράς που ουσιαστικά ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, με ολοφάνερες αρνητικές συνέπειες για την αγροτική βιοποικιλότητα και τους σπόρους ως δημόσιο αγαθό. Οι αντιδράσεις οργανώσεων και πολιτών κατάφεραν να φέρουν το θέμα στο προσκήνιο απαιτώντας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να έρθουν προ των πολιτικών ευθυνών τους.

Ο Νομος του Σπόρου της Navdanya-Βαντάνα Σίβα σε Ελληνική έκδοση

O Νόμος του Σπόρου είναι το αποτέλεσμα μιας ομάδας εργασίας όπου συμμετείχαν επιφανείς καθηγητές, νομικοί, γενετιστές και γεωπόνοι υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος Navdanya της Vandana Shiva, για την προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας και των δικαιωμάτων των αγροτών. Το κείμενο αποτελεί μια εμπεριστατωμένη νομική πρόταση η οποία επιδιώκει να καταστεί εργαλείο για την μορφοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Μετά την πρόσφατη πρόταση αναθεώρησης  της  Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σχετικά με τους Σπόρους  και την αναμενόμενη μορφοποίηση της από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ο Νόμος του Σπόρου μπορεί να από τελέσει τη βάση για την μορφοποίηση μιας εναλλακτικής πρότασης που να προάγει ουσιαστικά την διατήρηση της φυτογενετικής κληρονομιάς και της διατροφικής αυτάρκειας και ασφάλειας.

Οι προτάσεις & θέσεις των Ελληνικών Οργανώσεων Διατήρησης Tοπικών Ποικιλιών σχετικά με τη νέα νομοθεσία για τους σπόρους

     

Ο προτεινόμενος νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την εμπορία σπόρων και πολλαπλασιαστικού  υλικού, όπως παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα στις πρόχειρες εκδόσεις του έχει κυρίως τρεις μεγάλες  αρνητικές επιδράσεις - που θα εξηγηθούν στη συνέχεια λεπτομερέστερα - στη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης

Η κρίσιμη ώρα για την νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τους σπόρους

Πάρε μέρος στην προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας, των τοπικών ποικιλιών και των δικαιωμάτων των αγροτών

Πέντε βίντεο απο την εκδήλωση για τους Σπόρους & τη Νεα Νομοθεσία

Από την εκδήλωση για τους Σπόρους & τη Νέα Νομοθεσία στο πλαίσιο της Κρίσης. Δείτε όλα τα βίντεο παρακάτω:

Για την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την εμπορία σπόρων (ομιλία-παρουσίαση του P. Sultana του δικτύoυ Arche Noah

Δελτίο τύπου για την εκδήλωση για τους σπόρους και τη νέα σχετική νομοθεσία

                       

Οι οργανώσεις Αιγίλοπας (www.aegilops.gr) και Πελίτι (www.peliti.gr), διοργάνωσαν τη Δευτέρα 21/1, δημόσια ενημερωτική συνάντηση στον φιλόξενο χώρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ισχύουσα και την επερχόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;

Εντός του 2013 αναμένεται η αναθεώρηση τoυ Ευρωπαϊκού κανονισμού για την εμπορία σπόρων και το νομικό πλαίσιο για τις τοπικές ποικιλίες. Καθώς τους τελευταίους μήνες η δημοσιοποίηση προσχεδίων έχει δώσει μια πρώτη γεύση των γραμμών που θα διέπουν την νομοθεσία, οι οργανώσεις και τα δίκτυα διατήρησης σπόρων επισημαίνουν τον εμφανή κίνδυνο για τη Βιοποικιλότητα και Διατροφική Ασφάλεια, μέσω των περιορισμών που θα εντείνονται από γραφειοκρατικές και οικονομικές αγκυλώσεις, ως προσαρμογή στις απαιτήσεις της βιομηχανίας σπόρων. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η θέση της Ελληνικής πλευράς για την διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Syndicate content