Γεωργία

“Θέλετε να διπλασιάσετε την παγκόσμια αγροτική παραγωγή; Δώστε την Γη πίσω στους μικρούς αγρότες..

Τα Ηνωμένα Έθνη διακήρυξαν το έτος 2014 ως  Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας. Σαν μέρος των εορτασμών, η Διεθνής  Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εξέδωσε την ετήσια μελέτη "Κατάσταση Τροφίμων και Γεωργίας",  η οποία αυτή τη χρονιά ήταν αφιερωμένη στην οικογενειακή γεωργία.

Τοπικές Λύσεις για μια Παγκόσμια Διαταραχή

Δείτε το ντοκιμαντέρ  της Coline Serreau (δημιουργό του The Green Planet-1996) σχετικά με την κατάσταση της μεταπολεμικής παγκόσμιας γεωργίας (Ελληνικοί υπότιτλοι)

<iframe width="500" height="300" src="//www.youtube.com/embed/b7wUddTB9Ck?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Α. Τσαυτάρης: Η "μετάλλαξη" από υπέρμαχο των γ.τ.ο. σε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

τσαυτάρης, μεταλλάγμένα, υπουργός, γ.τ.ο., βιοτεχνολογία, λόμπιΠαλιός γνώριμος του κινήματος κατά των γ.τ.ο. αποτελεί ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρης, γνωστότερος πρότινος ως ένας από τους κύριους θιασώτες των γ.τ.ο., τόσο σε επιστημονικό όσο και επικοινωνιακό επίπεδο. Από τη στήριξη των πρώτων πειραματικών καλλιεργειών γ.τ. καλαμποκιού στη Λάρισα προ 15ετίας και την συμμετοχή στα συνέδρια των αντιπροσώπων του λόμπι της βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα μέχρι τη προώθηση των βιοτεχνολογικών μπίζνες, μόνο ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν για την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

WorldWatch: Η Aγροοικολογία και όχι η ποινικοποίηση της διατήρησης σπόρων θα αντιμετωπίσει την πείνα

αγροοικολογία, αναφοράΟι αγροοικολογικές μέθοδοι γεωργίας και όχι η εξάρτηση από ακριβούς και μη διατηρήσιμους σπόρους, παρέχουν μια βιώσιμη λύση για τις διατροφικές ανάγκες της Αφρικής, σύμφωνα με το έγκυρο ινστιτούτο Worldwatch. Η πρόσφατη αναφορά του ινστιτούτου παρουσιάζει το πως η προσέγγιση της Πράσινης επανάστασης με τα ακριβά λιπάσματα και σπόρους έχει αποτύχει και πρέπει να αντικατασταθεί με προγράμματα που να προλαμβάνει την απώλεια τροφίμων που  πετιούνται στα σκουπίδια, να προωθούν την δημιουργία δομών για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, και την ενίσχυση της αστικής γεωργίας

Καλλιεργώντας φτώχεια-θερίζοντας κέρδη

Ευρωπαϊκές τράπεζες και επενδυτές κερδοσκοπούν με τα τρόφιμα και την υφαρπαγή γης.

Τράπεζες, ταμεία συντάξεων και ασφαλιστικές εταιρείες ουσιαστικά τζογάρουν με τα διατροφικά προϊόντα και οι ζημιές και τα κέρδη τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι κι αυτοί στο παιχνίδι, αφού άμεσα ή έμμεσα χρηματοδοτούν την υφαρπαγή γης. Δεδομένων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων αυτών των δραστηριοτήτων, είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο πεδίο αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Η παρούσα σύνοψη της έρευνας της Friend of the Earth επιχειρεί μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων ορισμένων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Στόχος είναι να αποδειχθεί τεκμηριωμένα η εμπλοκή σημαντικών ευρωπαϊκών τραπεζών, ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών, να αφυπνισθούν οι ενδιαφερόμενοι και να αναγκαστούν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να παραδεχτούν τον ρόλο τους στη διατροφική κρίση.

Διατροφική αυτάρκεια και κρίση

Μια ειήγηση του Κοινού Τόπου στα πλαίσια της Oικογιορτής που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Τρίτση, Αθήνα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλαγή του Συστήματος, όχι του Κλίματος! Κάλεσμα της ASEED για το Κλίμα και την Γεωργία

Οι λύσεις που συζητούνται από την Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ εξακολουθούν να επιτρέπουν στους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας να μολύνουν ατιμώρητοι, ενώ χρηματοδοτούν άλλους για την υλοποίηση έργων τα οποία υποτίθεται ότι δεσμεύουν άνθρακα. Δεν θίγουν το τεράστιο κοινωνικό και οικολογικό χρέος που οφείλουν οι βιομηχανικές χώρες στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Στο δρόμο προς την Κοπεγχάγη: Δράσεις για την Κλιματική Δικαιοσύνη ενάντια στο μοντέλο της Βιομηχανικής Γεωργίας

Η συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη βρίσκεται εν όψει και δεκάδες οργανώσεις ανά τον κόσμο συντονίζουν τις δράσεις τους. Oι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στην Δανία, στις 7-18 Δεκεμβρίου 2009, για τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (UNFCCC). Η γεωργία βρίσκεται τώρα πια στο κέντρο των συζητήσεων για το κλίμα. Οι λύσεις ωστόσο που εισηγούνται οι φορείς της συνδιάσκεψης αμφισβητούνται για το λόγο ότι αδυνατούν να θίξουν ουσιαστικά το προβληματικό οικονομικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης και χρηματοδοτεί τους κύριους θεσμικούς παράγοντες μόλυνσης για να εφαρμόσουν τα προγράμματα που υποτίθεται ότι θα δεσμεύουν άνθρακα μέσω αμφίβολων πολιτικών και τεχνολογιών.

Κάλεσμα της Via Campesina για την κινητοποίηση για ένα δροσερότερο πλανήτη-Κοπεγχάγη, Δεκέμβρης 2009

Σταματήστε την παρεκτροπή του UNFCCC!
Μην εμπορεύεστε την γεωργία μικρών αγροτών με δικαιώματα μόλυνσης

10 λόγοι για τους οποίους δεν χρειαζόμαστε τα γενετικά τροποποιημένα τροφιμα (Έκδοση 2008)

μεταλλαγμένα, τρόφιμα, γτο, γ.τ.ο., γενετικά τροποποιημένα, γενετική, μηχανική, καλαμπόκι, γεωργία, διατροφή, επιπτώσεις, υγείαΜε τη ραγδαία πρόσφατη αύξηση του κόστους των τροφίμων – η οποία δεν αφορούσε μόνο τους δυτικούς καταναλωτές, αλλά και τους φτωχούς και πεινασμένους στον αναπτυσσόμενο κόσμο - τα γενετικώς τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα άλλη μια φορά προωθούνται ως τρόπος για να θραφεί ο κόσμο. Αυτό είναι δεν είναι παρά ένα τέχνασμα δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης. Πέρα από το απλά να μη χρειαζόμαστε περισσότερα Γ.Τ. τρόφιμα, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι επείγουσα ανάγκη να απαγορευθούν εντελώς:

Syndicate content