Ευρωπαϊκό πράσινο φως για το ΜΟΝ810 στη Monsanto (η οποία γνώριζε και καλωσόριζε ενώ ήταν ακόμη κόκκινο..)

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε σήμερα (30 Ιουνίου) τα αποτελέσματα της επιστημονικής γνωμοδότησης της για την γ.τ. ποικιλία καλαμποκιού MON810 της εταιρείας Monsanto η οποία παραβλέπει ανεξάρτητες επιστημονικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις της καλλιέργειας του, διακυβεύοντας έτσι τις αντιδράσεις και την απόρριψη από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κάτι που μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην αναγκαστική αποδοχή της ποικιλίας. Το πιο ενδιαφέρον: Πριν ακόμα ανακοινωθεί η γνωμοδότηση, μια μέρα πριν, η Monsanto γνώριζε και το επικρότησε καταδεικνύοντας ίσως χαρακτηριστικά τις καλές σχέσεις της με την επιτροπή…

Το καλαμπόκι ΜΟΝ810 είναι η μοναδική γ.τ. ποικιλία η οποία είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. για εμπορική καλλιέργεια και καλλιεργείται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό  Ευρωπαϊκής αγροτικής γης που αντιστοιχεί περίπου στο 0,06%. Η συγκεκριμένη ποικιλία μπορεί και παράγει στα κύτταρά της μια συγκεκριμένη εντομοκτόνος ουσία. Πολλές ανεξάρτητες έρευνες έχουν δείξει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της, καθώς και το διάτρητο των ερευνών για την ασφάλεια από πλευράς της Monsanto και της EFSA. Η  καλλιέργεια της έχει ήδη απαγορευτεί σε έξι χώρες μέλη (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Ουγγαρία) ενώ τον περασμένο μήνα 18 υπουργοί από 12 χώρες-μέλη παρέδωσαν επιστολή στην EFSA εξηγώντας τις ανησυχίες τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ποικιλίας. Την περασμένη εβδομάδα επίσης 11 κράτη μέλη ζήτησαν από τους υπουργούς περιβάλλοντος να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του να απαγορεύουν στα εδάφη τους την καλλιέργεια του ΜΟΝ810 λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Ήδη από το περασμένο Δεκέμβριο οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ε.Ε. είχαν καλέσει την EFSA για αναθεώρηση της άδειας καλλιέργειας γ.τ. ποικιλιών και για ουσιαστική βελτίωση του τρόπου εκτίμησης των επιπτώσεων τους στο περιβάλλον και την υγεία. Ωστόσο το ίδιο το EFSA έχει δηλώσει δημόσια πως δεν είναι σε θέση να μελετήσει τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των γ.τ.ο. κάτι που κατά την γνώμη πολλών επιστημόνων και ΜΚΟ το καθιστά αναποτελεσματικό.

Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό οι σχέσεις της υπηρεσίας με την βιοτεχνολογική βιομηχανία δείχνει να είναι αρκετά καλές. Η πρόσφατη γνωμοδότηση της EFSA πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα και γίνει προσβάσιμη από οποιαδήποτε περιβαλλοντική οργάνωση και το κοινό, ήτανε στα χέρια της Monsanto η οποία και τη χαρακτήρισε μια μέρα πριν ως “συναρπαστικό ορόσημο για τους Ευρωπαίους αγρότες”.

“Της EFSA δεν της έχει μείνει καθόλου αξιοπιστία” δηλώνει η Helen Holder της οργάνωσης Friends of the Earth. “Η έγκριση του γ.τ. καλαμποκιού είναι το η πιο αμφισβητούμενη απόφαση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και με το να δίνεις προνομιακή πρόσβαση στη Monsanto παρά στις οργανώσεις περιβάλλοντος, υγείας, καταναλωτών και πολιτών δείχνει πόσο υπέρ των γ.τ.ο και της αντίστοιχης βιομηχανίας είναι η υπηρεσία. Είναι καιρός να φύγουν οι επιστήμονες της, να διαλυθεί η αντίστοιχη επιτροπή για τους γ.τ.ο. και να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της σε έναν πραγματικά ανεξάρτητο και αποτελεσματικό φορέα..”
 

Ιούνιος 2009

BiotechWatch.gr