"Απόδραση" του σολομού ιχθυοτροφείου ως το πρώτο γ.τ. ζώο προς έγκριση

γ.τ., μεταλλαγμένος σολομός, γενετικά τροποποιημένος, Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενδεχομένως θα εγκρίνει  γ.τ. σολομό AquAdvantage ως το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ο υπό εξέταση γ.τ. σολομός  αναπτύχθηκε από την AquaBounty Technologies, και τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να παράγει αυξητικές ορμόνες καθ' όλο το χρόνο, δημιουργώντας ένα ψάρι που, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, θα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό του κανονικού. Αυτό, επιτρέπει τα βιομηχανικά ιχθυοτροφεία να στοιβάζει τους σολομούς σε μεγάλες μονάδες και να λαμβάνει ακόμα πιο υψηλά ποσοστά παραγωγής. Έτσι πέρα από το να στηρίζει το εντατικοποιημένο, βιομηχανικό μοντέλο ιχθυοτροφίας, εμπεριέχει και μεγάλο ρίσκο "διαφυγής" των γ.τ. γονιδίων, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια σολομοί εκτροφής διαφεύγουν από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και ανταγωνίζονται τους πληθυσμούς άγριων σολομών για πόρους και την διεύρυνση των οικοσυστημάτων τους. Η έγκριση του γ.τ. σολομού θα αποτελέσει άλλη μια σοβαρή απειλή για την επιβίωση των αυτοχθόνων πληθυσμών, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες που σχετίζονται με ιχθυοτροφεία και άλλες επιπτώσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών σημειώνει ότι η απελευθέρωση μιας ομάδας μόλις 60 γ.τ. σολομού σε έναν άγριο πληθυσμό των 60.000, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του πληθυσμού των άγριων σε λιγότερο από 40 γενιές ψαριών. Ο άγριος σολομός του Ατλαντικού είναι ήδη στον κατάλογο απειλούμενων ειδών στις ΗΠΑ. Η έγκριση του γ.τ σολομού εκτροφής αναμένεται να είναι το τελικό χτύπημα για τα εν λόγω αποθέματα άγριων υδρόβιων ζώων.

Απο την άλλη, οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία της κατανάλωσης γ.τ. ψαριών είναι εντελώς άγνωστες, ωστόσο μερικές επιστημονικές έρευνες θέτουν λόγους ανησυχίας: για παράδειγμα, ορισμένοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι ξένες αυξητικές ορμονες στα γ.τ. ψαρια μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή άλλων ενώσεων, όπως η ινσουλίνη. Επιπλέον, η FDA έχει αναγνωρίσει ότι ένα διαγονίδιο δεν γίνεται να “απενεργοποιηθεί” από την στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό, επομένως, οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες.

Οι εν λόγω γ.τ. σολομοί εκτροφής θα φέρουν μαζί τους όλους τους κινδύνους για την υγεία πού έχουν οι άλλοι σολομοί εκτροφής, ωστόσο τα γ.τ. ψάρια μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες των ψαριών από τα ψάρια που ήδη καλλιεργούνται σε εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας καθως τα γ.τ. ψάρια προσδιορίζονται ως "μακρο-μεταλλάγμένα", έχωντας μειωμένη ικανότητα επιβίωσης. Κατά συνέπεια, το ποσό των αντιβιοτικών που θα δίνεται στα γ.τ. ψαρια μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό που παρέχεται σήμερα στα εκτρεφόμενα ψάρια. Ήδη στους σολομούς εκτροφής δίνονται τα περισσότερα αντιβιοτικά, κατά βάρος, από οποιοδήποτε άλλο ζώο εκτροφής, απειλώντας την υγεία των καταναλωτών και την συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των εν λόγω αντιβιοτικών για την θεραπεία ανθρωπίνων ασθενειών.

Η εταιρεία έκανε αίτηση προς έγκριση των γ.τ. ψαριών για πρώτη φορά  το 2001, ωστόσο η κυβέρνηση Μπους καθυστέρησε την έγκριση της. Κατά ειρωνικό τρόπο, η κυβέρνηση Obama, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά υποσχόμενος πιο περιβαλλοντικά ορθές και διαφανείς διαδικασίες, χρησιμοποιεί το πλαίσιο διαδικασιών έγκρισης γ.τ.  ζώων που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μπους. Αυτές οι διαδικασίες χρησιμοποιούν τη “ψευδαίσθηση” ότι ο γ.τ. σολομός είναι, στην πραγματικότητα, ένα ζώο-”φαρμακο”. Η αποτυχία της FDA να αναπτύξει μια διαφανή διαδικασία για την έγκριση της γ.τ. ζώων και το να χρησιμοποιεί τις αδιαφανείς διαδικασίες των νέων κανονισμοών περί ζώων και Φαρμάκων σημαίνει  ότι οι πολίτες θα στερηθούν βασικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια αυτών των ζώων.

Προς τα τέλη Σεπτέμβρίου αναμένεται η απόφαση σχετικά με τον γ.τ. σολομό ενώ έχει ξεκινήσει μια σχετική καμπάνια κατά της έγκρισής του

Διαβασε περισσότερα και παρτε μέρος στην καμπάνια εδώ

 

BiotechWatch.gr (πηγή: GM Freeze)
Σεπτέμβριος 2010