Ενημέρωση

Βρετανική εταιρεία σχεδιάζει να απελευθερώσει γ.τ. δάκο στην Ισπανία

Η δοκιμή θέτει τη βιοποικιλότητα και την ελαιοπαραγωγή της Μεσογείου σε κίνδυνο

 (Διαβάστε περισσότερα)


 

10o Συνέδριο GMO-free Europe, Βερολίνο, 6-8 Μαϊου 2015

Στις 6 με 8 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο το 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο GMO-free Europe, του Δικτύου GMO-free Regions.

(Διαβάστε περισσότερα)


 

Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια των γ.τ.ο. αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μια σημαντική απόφαση πάρθηκε στις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας της πρόταση σχετικά με την Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια ή μη γ.τ.ο σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

(Διαβάστε περισσότερα)


 

Η Μάχη των Σπόρων

(Διαβάστε περισσότερα)


 

Πείτε όχι στην κυκλοφορία της γ.τ. ποικιλίας Pioneer 1507

Στις 11 Φεβρουαρίου θα αποφασιστεί το αν θα επιτραπεί στην ΕΕ η καλλιέργεια της γ.τ. ποικιλίας καλαμποκιού 1507 της Pioneer (κάτι που δεν έχει γίνει από το 1998), ενώ αύριο (5 Φεβρουαρίου) οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. μέσω των μόνιμων αντιπροσώπων τους, θα διατυπώσουν τις θέσεις τους σχετικά.
Συμμετέχετε στην καμπάνια και ζητήστε να καταψηφιστεί η έγκριση του Pioneer 1507

(Διαβάστε περισσότερα)


 

Ελληνική Προεδρεία της ΕΕ για εθνικοποίηση αποφάσεων απαγόρευσης των γ.τ.ο : Ελαστικότητα, εμπλοκή εταιρειών και μόνο σύμφωνα με αποφάσεις της EFSA;

Με την ευκαιρία του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος στις 3 Μαρτίου 2014, ο Έλληνας ομόλογος υπουργός κ. Μανιάτης, βάζει ξανά στο τραπέζι το θέμα του να δοθεί η αμφισβητούμενης ισχύος δυνατότητα στα κράτη μέλη να εθνικοποιήσουν τον περιορισμό ή απαγόρευση καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (γ.τ.ο.) στην επικράτειά τους, ζητώντας ευελιξία πριν από τη συζήτηση για τους γ.τ.ο.(1).

(Διαβάστε περισσότερα)


 

Αμφισβητήσιμες πρωτοβουλίες της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.

Εξελίξεις
Ο τελευταίος μήνας ήταν γεμάτος εξελίξεις για το θέμα των γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 11 Φεβρουάριου, 19 ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την έγκριση του γενετικά τροποποιημένου (γ.τ.) καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer προς καλλιέργεια στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει να εμμένει ότι θα εγκρίνει το 1507, με το επιχείρημα ότι δεν επετεύχθη και μια «ειδική πλειοψηφία» όπως απαιτείται και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αίτηση 12 Ευρωπαίων υπουργών για την μη-έγκριση του – με την ηχηρή απουσία του Έλληνα υπ. κ. Βενιζέλου από οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία.

(Διαβάστε περισσότερα)


 

Υπόθεση Kokopelli: Αμφιλεγόμενη η απόφαση του Ευρωπαϊκό δικαστήριου σχετικά με την εμπορία τοπικών ποικιλιών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πρόσφατα ότι οι ισχύουσες οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με την εμπορία σπόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τους αγρότες στο να ανταλλάσουν και να εμπορεύονται παλιές, τοπικές και μη επίσημα εγκεκριμένες ποικιλίες σπόρων. Η μακροχρόνια επίδραση ωστόσο αυτής της απόφασης δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες.

(Διαβάστε περισσότερα)


Αποσύρεται απο τους γ.τ.ο στην Ευρώπη η BASF

H γερμανική εταιρεία χημικών και γ.τ.ο. BASF ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά την ανάπτυξη και της εμπορία των γ.τ. καλλιεργειών στην Ευρώπη και θα μεταφέρει το ερευνητικό της πρόγραμμα πιθανότερα στην Αμερικάνικη ήπειρο. Στην ανακοίνωσή της, η BASF αναφέρει  πως σταματάει επίσης την εμπορευματοποίηση της γ.τ. πατάτας Amflora, η καλλιέργεια της οποίας είχε πάρει άδεια το 2010 από τον John Dalli, Επίτροπο Υγείας και Καταναλωτών. Από το πρώτο κίολας έτος καλλιέργειας της η amflora είχε βρεθεί επιμολυσμένη με μια μη-εγκεκριμένη γ.τ. ποικιλία πατάτας και παρτίδες της αποσύρθηκαν απο την αγορά.

(Διαβάστε περισσότερα)


Φορολόγηση και απαγόρευση της επαναχρησιμοποίησης σπόρων για τους Γάλλους αγρότες

Ένα νέο αυστηρό νομοσχέδιο που θα επιβάλλει την καταβολή δικαιωμάτων χρήσης των σπόρων και περιορίζει την ελεύθερη ιδιοπαραγωγή ψηφίσθηκε πρόσφατα από το Γαλλικό κοινοβούλιο. Η νέα νομοθεσία επιβεβαιώνει την γενικότερη τάση στην Ε.Ε. περιορισμού των δικαιωμάτων των αγροτών επί της χρήσης των σπόρων καθώς εντείνει και τις ανησυχίες για τις δυνητικές επιπτώσεις στην αγροτική βιοποικιλότητα.

(Διαβάστε περισσότερα)


Yπεράσπιση των γ.τ.ο. απο “πρεσβευτές υψηλού προφίλ” για το λόμπι βιοτεχνολογίας, δείχνουν έγγραφα που διέρρευσαν

Η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή ομάδα βιοτεχνολογικού λόμπι της Ευρώπης, η EuropaBio, στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται η Monsanto, η Bayer και άλλες γ.τ. εταιρείες, φέρεται να θέλει να  προσλάβει "πρεσβευτές" υψηλού προφίλ  για να ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την πολιτική για τους γ.τ.ο., σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων ή οποία δούλευε για λογαριασμό της EuropaBio.

(Διαβάστε περισσότερα)


Μειώνεται η καλλιέργεια των γ.τ.ο. στην Ε.Ε.

Μια σύντομη επισκόπηση διαφόρων επίσημων στοιχειών δείχνει μείωση των γ.το. που καλλιεργούνται σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Μόνο οκτώ χώρες (από τις 27) καλλιεργούν εμπορικά γ.τ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις περισσότερες η καλλιέργεια έχει μειωθεί σταθερά από το 2009, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία όπου για το τρέχον έτος υπάρχει μια μικρή αύξηση.

(Διαβάστε περισσότερα)


 

EFSA: Σύγκρουση συμφερόντων και εταιρειακά συμφεροντα

Ερωτηματικά σχετικά με την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δημιουργεί η αποκάλυψη ότι τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της έχουν στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία τροφίμων, δημιουργώντας πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. “Πλήρη αναθεώρηση" των κανόνων που διέπουν το EFSA ζητά σχετική καμπάνια.

(Διαβάστε περισσότερα)


 

Wikileaks: Ενδιαφέρον εξάπλωσης των γ.τ.ο. στην Αφρική αποκαλύπτουν έγγραφα

Την ανάγκη πληροφοριών για την κατεύθυνση πολλών αφρικάνικων χωρών προς την υιοθέτηση των γ.τ.ο. αποκάλυψε η διαρροή διπλωματικών εγγράφων των Η.Π.Α., μέσω του Wikileaks, κάτι που χαρακτηρίστικε ως επιβεβαίωση της εξωτερικής πολιτικής για τη προθώηση της βιοτεχνολογίας.

(Διαβάστε περισσότερα)


 Πρόταση για άρση της μηδενικής ανοχής μη-εγκεκριμένων γ.τ.ο. επιβουλεύεται η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τον περασμένο μήνα ένα προσχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την εισαγωγή ζωοτροφών στην Ε.Ε. με ποσοστά ως και 0,1% γ.τ. υλικού από ποικιλίες που δεν έχουν εγκριθεί ακόμη. Κίνδυνους για την ενδεχόμενη εισαγωγή γονιδίων, όπως από φυτά τροποποιημένα για να παράγουν φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία μπορεί να καταλήξουν στο πιάτο ή στο χωράφι, επισημαίνουν οργανώσεις κατά των γ.τ.ο.

 

(Διαβάστε περισσότερα)


 Αρνητικοί σε εθνικοποίηση αποφάσεων για τους γ.τ.ο. οι Ευρωπαίοι υπουργοί, αμφιλεγόμενη η στάση της Ελληνικής πλευράς

Ουσιαστική παρεμπόδιση απο το συμβούλιο υπουργών περιβάλλοντος της κίνησης της Ε.Ε. για την διευκόλυνση αδειοδοτήσεων της καλλιέργειας γ.τ.ο. αποτελούν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τα κράτη μέλη να αποφασίζουν μεμονωμένα αν θα απαγορεύουν την καλλιέργεια γ.τ. φυτών, χωρίς ωστόσο δικαίωμα γνώμης σε διεθνές επίπεδο και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των γ.τ.ο., καταρρίφθηκε από χώρες όπως η  Γαλλία, η Γερμανία και άλλες. Διφορούμενη ήταν η στάση των Ελληνικής πλευράς, μέσω της υπουργού περιβάλλοντος Κ. Μπιρμπιλή, καθώς και του κ. Σκανδαλίδη, με δημόσιες δηλώσεις εναντίον των γ.τ.ο ενώ χαρακτηρίζεται ως θετική προσέγγιση οι "επικίνδυνες" προτάσεις της Κομισιόν

(Διαβάστε περισσότερα)


 "..Το πρόβλημα στην ρίζα του.." θερινά χρονικά αντίστασης στους γ.τ.ο.

Αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να θεωρηθεί “καυτό”  όσον αφορά τις εξελίξεις και την δράση κατά των γ.τ.ο.. Ήδη οι πολυεθνικές BASF και Pioneer απολογούνται για την επιμόλυνση χωραφιών με μή εγκεκριμένες γ.τ. ποικιλίες σε Σουηδία και Γερμανία ενώ αντίστοιχες έρευνες ξεκίνησαν και σε άλλες χώρες. Μέσα του Αυγούστου η γαλλική αστυνομία βρέθηκε να στέκεται ανήμπορη έχοντας εξήντα ανθρώπους, κλειδωμένους μέσα σε ένα ανοιχτό χωράφι με πειραματικά γ.τ. αμπέλια να ξεριζώνουν όλα τα φυτά. Στην Ισπανία τον Ιούλιο, δεκάδες άνθρωποι κατέστρεψαν δύο χωράφια με γ.τ.ο.. Στην Αϊτή, τον Ιούνιο, χιλιάδες αγρότες διαδήλωναν κατά της “ ανιδιοτελούς προσφοράς” σπόρων της εταιρείας Monsanto..ένα είδος κοινωνικής δράση για την προστασία της διατροφικής επάρκειας και για τον πλανήτη που δείχνει να εντείνεται όλο και περισσότερο..

(Διαβάστε περισσότερα)


 "Απόδραση" του σολομού ιχθυοτροφείου ως το πρώτο γ.τ. ζώο προς έγκριση

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενδεχομένως θα εγκρίνει  γ.τ. σολομό AquAdvantage ως το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Ο υπό εξέταση γ.τ. σολομός  αναπτύχθηκε από την AquaBounty Technologies, και τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να παράγει αυξητικές ορμόνες καθ' όλο το χρόνο, δημιουργώντας ένα ψάρι που, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, θα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό του κανονικού. Αυτό, επιτρέπει τα βιομηχανικά ιχθυοτροφεία να στοιβάζει τους σολομούς σε μεγάλες μονάδες και να λαμβάνει ακόμα πιο υψηλά ποσοστά παραγωγής. Έτσι πέρα από το να στηρίζει το εντατικοποιημένο, βιομηχανικό μοντέλο ιχθυοτροφίας, εσωκλέμεγάλο ρίσκο διαφυγής των γ.τ γονιδίων με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

(Διαβάστε περισσότερα)


 DNA από γ.τ. φυτά ανιχνεύεται στο γάλα και σε ιστούς ζώων

Τα ίχνη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και σόγιας σε ζωικά προϊόντα απο κατσίκες, ψάρια και σε χοίρους δείχνει να είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Το DNA των γ.τ. φυτών ανιχνεύεται ακόμη και στους τελικούς καταναλωτές, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την μη-επισήμανση των προϊόντων απο ζώα που τρέφονται με γ.τ.ο.

(Διαβάστε περισσότερα)


 Πιέσεις της Κομισιόν για τους γ.τ.ο. με την περαιτέρω έγκριση έξι γ.τ. ποικιλιών προς εισαγωγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την περασμένη τετάρτη έξι γ.τ. ποικιλίες καλαμποκιού προς εισαγωγή ως ένδειξη της επιθυμίας της να επιταχύνει τις αποφάσεις της σχετικά με την αμφιλεγόμενη τεχνολογία για βελτίωση των εμπορικών της σχέσεων. Aνησυχίες από τα κράτη μέλη σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου και την ασφάλεια των ποικιλιών.

(Διαβάστε περισσότερα)


 "Επικίνδυνη" κίνηση της Ε.Ε. για εθνικοποίηση των αποφάσεων σχετικά με τους γ.τ.ο.

Μεμονωμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στα εδάφη τους, μια κίνηση της Ε.Ε. που μπορείνα οδηγήσει στο να πάψουν έτσι να μπλοκάρουν τις νέες καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε άλλα κράτη μέλη

(Διαβάστε περισσότερα)


 Νέα έρευνα για τον επιβλαβή ρόλο των γενετικά τροποποιημένα τροφίμων στην υγεία

Μια 2-ετή ανεξάρτητη έρευνα Ρώσων επιστημόνων καταδείχνει, για ακόμη μια φορά, την επικινδυνότητα των γ.τ.ο. Θηλαστικά πειραματόζωα δείχνουν, μεταξύ άλλων, να έχασαν την ικανότητα αναπαραγωγής μετά από διατροφή με γ.τ. ποικιλίες σόγιας. Απαγόρευση των γ.τ. τροφίμων έως ότου ελεγχθούν για την ασφάλεια τους προτείνουν οι ίδιοι ερευνητές, ενώ τα αρνητικά για τους γ.τ.ο. αποτελέσματα έρχονται να συμπληρώσουν αντίστοιχες έρευνες σε Γαλλία και Αυστρία.

(Διαβάστε περισσότερα)


 Διαμαρτυρίες για την εγκριση της γ.τ. ποικιλίας πατάτας amflora απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα την καλλιέργεια μιας γενετικά τροποποιημένης φυτικής ποικιλίας (της πατάτας amflora, της εταιρείας BASF) για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, δείχνοντας να θέτει τα κέρδη του βιοτεχνολογικού λόμπι πάνω από την θέληση του κόσμου. Η Επιτροπή εξέδωσε δύο αποφάσεις για τη γενετικώς τροποποιημένη πατάτα Amflora: με την πρώτη απόφαση εγκρίνεται η καλλιέργεια της στην Ε.Ε. για βιομηχανική χρήση, κυρίως στην παραγωγή χαρτιού και η δεύτερη αφορά τη χρήση των υποπροϊόντων αμύλου της Amflora στις ζωοτροφές.

(Διαβάστε περισσότερα)


 Μαζίκή πορεία χιλιάδων ανθώπων στην Μαδρίτη για μια γεωργία χωρίς γ.τ.ο.

15.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν στις 23 Απρίλη πορεία διαμαρτυρίας στη Μαδρίτη με την συμμετοχή αγροτών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων ζητώντας από το ισπανικό κράτος να πράξει το ίδιο που συνέβη σε χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία. Ελλάδα και Αυστρία και να απαγορεύσει τη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στην Ισπανία.Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καλλιεργεί γ.τ. φυτά (το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Monsanto) σε μεγάλη κλίμακα.

(Διαβάστε περισσότερα)


 Νέοι νόμοι και ποικίλες αντιδράσεις κατά των γ.τ.ο. σε Βουλγαρία και Τουρκία

gmo, bulgariaΔυο πρόσφατοι νέοι νόμοι στις αντίστοιχες γείτονες χώρες πυροδότησαν αντιδράσεις για την διευθέτηση σχετικά με την καλλιέργεια, εισαγωγή και σήμανση των γ.τ.ο. οδηγώντας ουσιαστικά σε αναδίπλωση των κυβερνήσεων στην στάση τους σχετικά με το θέμα.

(διαβάστε περισσότερα)

 


 Διαμαρτυρία σε συνέδριο Πράσινης Βιοτεχνολογίας στην Βοιωτία

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το περασμένο μήνα σε συνέδριο Αγροτικής (Πράσινης) Βιοτεχνολογίας στην Θήβα αγρότες βιοκαλλιεργητές και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον. Το συνέδριο διοργάνωνε μια νέοεμφανιζόμενη εταιρεία συμβουλευτικής σε θέματα βιοτεχνολογίας και  των γενικότερων Επιστημών της Ζωής, η Bioprosperity, και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βιοτεχνολογίας. Αξιοσημείωτα, διευθύνων σύμβουλος της Bioprosperity είναι ο Alex Παύλου, γνωστός και ως συνεργάτης της Bionova, δηλαδή των εκπροσώπων στη Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Βιοτεχνολογικού λόμπι EuropaBio.

(διαβάστε περισσότερα)


 O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο προωθεί τον φάκελο γ.τ.ο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνει αποφασισμένος να συνδυάσει το Ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης των γ.τ.ο. με την ελευθερία κάθε κράτους μέλους να παίρνει τη δική του απόφαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωση η οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο, επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησησης δυο αμφιλεγόμενων γ.τ. ποικιλιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(διαβάστε περισσότερα)


 Προϊόν με γ.τ. συστατικά στην ελληνική αγορά

Προϊόν με γενετικώς τροποποιημένα συστατικά ανιχνεύθηκε πρόσφατα σε ελληνικά σούπερ μάρκετ και καταστήματα. Πρόκειται για το εισαγόμενο προϊόν δαμάσκηνων με σοκολάτα  της εταιρείας Sunsweet, μεγάλη εταιρεία αποξηραμένων φρούτων από την Καλιφόρνια, αναγράφοντας νομότυπα ότι περιέχει ποσοστό σιροπιού απο γ.τ. καλαμπόκι  (0.7%).

 

(διαβάστε περισσότερα)


Μη-ασφαλείς τρεις γ.τ. ποικιλίες καλαμποκιού της Monsanto, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Μια πρόσφατη μελέτη Γαλλικών πανεπιστημίων και ερευνητών αποδεικνύει σαφώς την τοξικότητα των τριών γ.τ. ποικιλιών καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, οι οποίες ήδη παράγονται ή εισάγονται στην Ε.Ε. Οι αναλύσεις βασίστηκαν στα στοιχεία τα οποία η ίδια η εταιρεία είχε δώσει στις εγκριτικές αρχές ενώ οι ερευνητές ήταν σε θέση να έχουν πλήρη τεκμηρίωση μετά από δικαστική απόφαση που τους επέτρεψε τη πρόσβαση στα αποτελέσματα.

(διαβάστε περισσότερα)


 Πρώην κορυφαίο μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής EFSA, που ενέκρινε τους γ.τ.ο., στέλεχος πλέον της Syngenta

Κορυφαίο μέλος του της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εγκατέλειψε την θέση ώστε να προσληφθεί στην ελβετική βιοτεχνολογική εταιρεία Syngenta, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες γ.τ. φυτών. Καμία διαφάνεια και ύποπτες "συμπάθειες" διακρίνει η ομάδα εμπειρογνωμόνων Testbiotech.

(διαβάστε περισσότερα)


 Έρευνα για την συνύπαρξη με γ.τ. καλλιέργειες στην Κύπρο

Συνεργασία για την έρευνα για τη συνύπαρξη γ.τ.ο., συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Κύπρο θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο με σκοπό την εκτίμηση και ανάδειξη των επιπτώσεων που μπορούν να προκύψουν.

 

(διαβάστε περισσότερα)


 Σκανδαλώδης έγκριση τριών γ.τ. ποικιλιών από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Έγκριση για ανθρώπινη κατανάλωση και ζωοτροφή πήραν τελικά τρεις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες της Μonsanto και  Pioneer παρ' όλη τις ενδείξεις για την επικινδυνότητα τους και την μη επίτευξη συμφωνίας για την έγκριση τους από το Συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο μήνα. Με αυτή την μονομερής απόφαση η Κομισιόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εμφανίζεται ξεκάθαρα να παραβλέπει εξόφθαλμα την ευρύτερη απόρριψη των γ.τ.ο. στην Ευρώπη και την ιδιαίτερη μέριμνα για την οικονομική ευημερία των βιοτεχνολογικών εταιρειών και την λειτουργία της αγοράς παρ΄ όλες τις πιθανές συνέπειες.

(διαβάστε περισσότερα)


 Συλλήψεις και δίκες ακτιβιστών κατά των γ.τ.ο. στην Γερμανία

3 περιπτώσεις δικαστικών διώξεων και φυλακίσεων μετράει η Γερμανία από το καλοκαίρι. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν ακτιβιστές οι οποίοι συμμετείχαν σε  διαφορετικές συντονισμένες δράσεις “από-μόλυνσης” πειραματικών εκτάσεων γ.τ. καλλιεργειών ενώ μια από αυτές περιλαμβάνει και δικαστική δίωξη για την διακίνηση φυλλαδίων πληροφόρησης για τις “εσωτερικές σχέσεις” και δίκτυα συνεργασίας στον χώρο της γενετικής μηχανικής.

(διαβάστε περισσότερα)


 Απαγορευμένη Γ.Τ. ποικιλία λιναρόσπορου που καλλιεργήθηκε το 2000 στον Καναδά ανιχνεύεται πρόσφατα στην Ευρώπη

Μια μη πιστοποιημένη ποικιλία γ.τ λιναρόσπορου της οποίας η καλλιέργεια και διακίνηση είχε απαγορευθεί στην Ε.Ε. ανιχνεύθηκε από τις Γερμανικές αρχές σε σουπερ-μάρκετ σε διάφορα σημεία της χώρας, σε προϊόντα δημητριακών και  ψωμιού. Πρόκειται για μια ποικιλία ανθεκτική σε ζιζανιοκτόνα και αντιβιοτικά η οποία καλλιεργήθηκε εμπορικά μόνο για ένα χρόνο το 2000στον Καναδά . Πιθανολογείται ότι ο συγκεκριμένος λιναρόσπορος –ο οποίος χρησιμοποιείται κατά κόρον σε προϊόντα υγιεινής διατροφής- έχει κυκλοφορήσει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 (Διαβάστε περισσότερα)


 Έρευνα κριτικάρει τις δοκιμές για την ασφάλεια των Γ.Τ.Ο. από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από οκτώ διεθνείς ερευνητές και δημοσιοποιήθηκε το περασμένο μήνα αμφιβάλει για την αξιοπιστία των δοκιμών της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Υπηρεσίας  (EFSA και FDA) την σχετικά με τους κίνδυνους των γ.τ.ο. για την ανθρώπινη υγεία

 (Διαβάστε περισσότερα)

 


 Ευρωπαϊκό πράσινο φως για το ΜΟΝ810 στη Monsanto (η οποία γνώριζε και καλωσόριζε ενώ ήταν ακόμη κόκκινο..)

30 Ιουνίου 2009
 Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε σήμερα (30 Ιουνίου) τα αποτελέσματα της επιστημονικής γνωμοδότησης της για την γ.τ. ποικιλία καλαμποκιού MON810 της εταιρείας Monsanto η οποία παραβλέπει ανεξάρτητες επιστημονικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις της καλλιέργειας του, διακυβεύοντας έτσι τις αντιδράσεις και την απόρριψη από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κάτι μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην αναγκαστική αποδοχή της ποικιλίας. Το πιο ενδιαφέρον: Πριν ακόμα ανακοινωθεί η γνωμοδότηση, μια μέρα πριν η Monsanto γνώριζε και το επικρότησε καταδεικνύοντας ίσως χαρακτηριστικά τις καλές σχέσεις την με την επιτροπή…

(Διαβάστε περισσότερα)


 Ανοιξιάτικες Δημιουργικές Αντιστάσεις κατά Γ.Τ. πειραματικών καλλιεργειών

Στην Γερμανία τον τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο πραγματοποιήθηκε μια σειρά ενεργειών από ακτιβιστές με σκοπό να διαμαρτυρηθούν και να σαμποτάρουν πειραματικές καλλιέργειες γ.τ. ποικιλιών. Αξιοσημείωτο: κάποιοι αντι-διαδηλωτές, πιθανότατα με εταιρειακή προτροπή και χρηματοδότηση διαμαρτύρονταν για την καταστροφή γ.τ. αγρών δηλώνοντας ότι είναι “εγκληματική πράξη”.

(Διαβάστε περισσότερα..)


 Τα νέα οπλα της Γενετικής Μηχανικής

Ένα πρόσφατο άρθρο της Grain που ανιχνεύει τις τελευταίες εξελίξεις των τεχνικών της Γενετικής Μηχανικής, υποδεικνύοντας τον τρόπο με το οποίο αυτές ετοιμάζονται να παρουσιαστούν ως εξελιγμένες μορφές Γενετικής Τροποποίησης, χωρίς τα μειονεκτήματα των προγενέστερων..

 (Διαβάστε περισσότερα..)

 


 10 λόγοι για τους οποίους δεν χρειαζόμαστε τα Γενετικά Τροποποιημένα τροφιμα (Έκδοση 2008)

Με τη ραγδαία πρόσφατη αύξηση του κόστους των τροφίμων – η οποία δεν αφορούσε μόνο τους δυτικούς καταναλωτές, αλλά και τους φτωχούς και πεινασμένους στον αναπτυσσόμενο κόσμο - τα γενετικώς τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα άλλη μια φορά προωθούνται ως τρόπος για να θραφεί ο κόσμο. Αυτό είναι δεν είναι παρά ένα τέχνασμα δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης. Πέρα από το να χρειαζόμαστε περισσότερα Γ.Τ. τρόφιμα, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι επείγουσα ανάγκη να απαγορευθούν εντελώς:

(Διαβάστε περισσότερα..)


 Γενετική Μηχανική: Ένας καρπός της υπερβολής

                                                   Του Doug Gurian-Sherman

Πρώην ειδικός επιστήμονας σε θέματα βιοτεχνολογίας του EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, Η.Π.Α.) και σύμβουλος βιοτεχνολογίας του FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, Η.Π.Α.)

(Από την San Diego Union Tribune, 18 Ιουνίου 2008.)

Η κρίση με τα τρόφιμα είναι συνέχεια στις ειδήσεις τελευταία. Το ίδιο και στα μυαλά της Βιομηχανίας της Βιοτεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιεί την αυξημένη ανησυχία για τα τρόφιμα ώστε να προτείνει, αντίθετα προς τις ενδείξεις, ότι οι Γενετικά Τροποποιημένες (Γ.Τ.) καλλιέργειες είναι απαραίτητες για να θραφεί ο κόσμος. Η πρόσφατη άνοδος των τιμών των τροφίμων οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, την ξηρασία και τις εμπορικές πολιτικές παρά στην ανεπαρκή παγκόσμια εσοδεία. Ωστόσο ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, γι’ αυτό και αξίζει να εξετάσουμε τον ρόλο της Γενετικής Μηχανικής στην διασφάλιση κατάλληλων, οικονομικά προσιτών και αειφόρων τροφίμων στο μέλλον.

(Διαβάστε περισσότερα..)


 

 10 λόγοι γιατί η βιοτεχνολογία δεν μπορεί να εξασφαλίσει τροφική ασφάλεια, να προστατέψει το περιβάλλον & να μειώσει τη φτώχεια στον τρίτο κόσμο

Οι εταιρίες βιοτεχνολογίας συχνά ισχυρίζονται ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMOs) – ιδίως οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι – είναι η απαραίτητη επιστημονική επανάσταση για να θρέψει τον κόσμο, να προστατέψει το περιβάλλον, και να μειώσει τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή η άποψη στηρίζεται σε δύο κρίσιμους ισχυρισμούς, τους οποίους αμφισβητούμε. Ο πρώτος είναι ότι η πείνα οφείλεται στο χάσμα μεταξύ παραγωγής τροφής και πυκνότητας του ανθρώπινου πληθυσμού, ή ρυθμού αύξησης. Ο δεύτερος είναι ότι η γενετική μηχανική είναι ο μόνος ή καλύτερος τρόπος για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και συνεπώς ανταποκρίνεται στις μελλοντικές ανάγκες για τροφή. Στόχος μας είναι να προκαλέσουμε την άποψη πως η βιοτεχνολογία είναι μια μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα της γεωργίας, ξεκαθαρίζοντας παρανοήσεις που αφορούν αυτές τις υποθέσεις.

(Διαβάστε περισσότερα..)


 Laxmamma. Συνέντευξη με μια γυναίκα για τον αγώνα και τον τρόπο σκέψης αυτών που διαφυλάσσουν σπόρους

Η Laxmamma είναι αγρότης από το χωριό Humnapur, στο οροπέδιο Deccan της Νότιας Ινδίας, ιδιοκτήτης μόλις 2,5 στρεμμάτων πολύ φτωχής γης. Η Laxmamma είναι επίσης κορυφαία "φύλακας σπόρου" καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός ποικιλιών που αυτή κι πολλές άλλες γυναίκες καλλιεργούν με σκοπό να αποτρέψουν την απώλεια τους. Η Laxmamma και η μητέρα της κατάφεραν να επεκτείνουν τη συλλογή τους από 6 σε 85 ποικιλίες συγκομιδών μέσα σε έξι χρόνια. Πολλές γυναίκες έχουν αρχίσει να καλλιεργούν σπάνιες ποικιλίες στα χωράφια τους και σήμερα έχουν ανακτηθεί ήδη 60 από αυτές, οι οποίες ειδάλλως θα είχαν χαθεί για πάντα. Οι τοπικές τράπεζες σπόρων έχουν τώρα πια καθιερωθεί και οι σπόροι δίνονται έξω σε άλλους ανθρώπους στα γειτονικά χωριά. Η Laxmamma συμμετέχει επίσης στον Οργανισμό Ανάπτυξης του Deccan (DDS - www.ddsindia.com), στη πραγματοποίηση καμπανιών και γυρισμάτων ντοκιμαντέρ.

(Διαβάστε περισσότερα..)


Συσκευασμένα κατοικίδια Γενετικής Μηχανικής έτοιμα για το εμπόριο (;)

Ένα “νέο” που κυκλοφόρησε γρήγορα.. Μια Καναδική εταιρεία Γενετικής Μηχανικής, η Bio-Genica, φέρεται να έχει δημιουργήσει κατοικίδια ζωάκια τα οποία μπορούν να πωληθούν ως συσκευασμένα προϊόντα χάρη στα ειδικά χαρακτηριστικά που τους προσδίδει η τροποποίηση του DNA τους.. Ζωάκια, νέα μορφή ζωής, που πωλούνται σε ειδική συσκευασία που τα κρατά σε λήθαργο μέχρι την αγορά με διάρκεια ζωής από 1 ως 3 χρόνια και σε 6 διαφορετικούς χαρακτήρες, από πολύ ήσυχα μέχρι πολύ ζωηρά ανάλογα με το τι επιθυμεί ο καταναλωτής… Αυτή η είδηση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Το όλο θέμα αποδίδεται ίσως καλύτερα μέσα από τον τρόπο παρουσίασης του “προϊόντος” όπως δίνεται από τους δημιουργούς του καθώς και οι απαραίτητες εξηγήσεις στο τέλος…

(Διαβάστε περισσότερα..)