Απαγορευμένη Γ.Τ. ποικιλία λιναρόσπορου που καλλιεργήθηκε το 2000 στον Καναδά ανιχνεύεται πρόσφατα στην Ευρώπη

επιμόλυνση, λιναρόσπορος, γ.τ.ο. Μια μη πιστοποιημένη ποικιλία γ.τ. λιναρόσπορου της οποίας η καλλιέργεια και διακίνηση είχε απαγορευθεί στην Ε.Ε. ανιχνεύθηκε από τις Γερμανικές αρχές σε σουπερ-μάρκετ σε διάφορα σημεία της χώρας, σε προϊόντα δημητριακών και  ψωμιού. Πρόκειται για μια ποικιλία ανθεκτική σε ζιζανιοκτόνα και αντιβιοτικά η οποία καλλιεργήθηκε εμπορικά μόνο για ένα χρόνο το 2000 στον Καναδά . Πιθανολογείται ότι ο συγκεκριμένος λιναρόσπορος –ο οποίος χρησιμοποιείται κατά κόρον σε προϊόντα υγιεινής διατροφής- έχει κυκλοφορήσει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίστοιχο περιστατικό επιμόλυνσης σημειώθηκε και στην Ιρλανδία τον περασμένο Μάιο, αυτή τη φορά σε προϊόντα ρυζιού όπου ανιχνεύθηκε μια απαγορευμένη ποικιλία ρυζιού, την BT 63, η οποία είχε καλλιεργηθεί πειραματικά το 2001 στην Κίνα ενώ δεν έχει εγκριθεί σε καμία χώρα, συμπεριλαμβανόμενης και της Κίνας. Η ίδια ποικιλία έχει βρεθεί να επιμολύνει τα τελευταία χρόνια προϊόντα και σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα παραπάνω έρχονται για πολλοστή φορά να επιβεβαιώσουν την υψηλή επικινδυνότητα επιμόλυνσης και την ευκολία διάδοσης των γ.τ.ο. όχι μόνο χωρικά αλλά και σε αξιοσημείωτο βάθος χρόνου. Ενώ το αυταπόδεικτα λανθασμένο επιχείρημα των εταιρειών βιοτεχνολογίας που διατείνεται για την ασφαλή συνύπαρξη γ.τ. και συμβατών καλλιεργειών καταρρίπτονται συνεχώς, πολιτικές οι οποίες επιτρέπουν την ύπαρξη σε ποσοστά 0,1% σε καλλιεργήσιμες ποικιλίες -ακόμη και σε ποσοστό ως 0.9% στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας- συνεχίζουν να μη θέτονται υπό εξέταση προκαλώντας την συνεχόμενη πολύμορφη αντίδραση ανά τον κόσμο.

Σεπτεμβριος 2009