κλιματική αλλαγή

Τρόφιμα & Κλιματική Αλλαγή: ο ξεχασμένος σύνδεσμος

Το τρόφιμα είναι βασική κινητήρια δύναμη της κλιματικής αλλαγής. Ο τρόπος που παράγονται και καταλήγουν στο πιάτο μας υπολογίζεται ότι συνεισφέρει περίπου στο μισό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Χημικά λιπάσματα, βαρέα μηχανήματα και άλλες γεωργικές τεχνολογίες εξαρτώμενες από το πετρέλαιο συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Ο αντίκτυπος της βιομηχανίας τροφίμων ως σύνολό είναι ακόμη μεγαλύτερος: καταστρέφει δάση και σαβάνες για την παραγωγή ζωοτροφών και δημιουργεί απόβλητα καταστρεπτικά για το κλίμα μέσα της υπερβολικής συσκευασίας, της μεταποίησης, της ψύξης και της μεταφοράς τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις, παρόλο που αφήνει εκατομμύρια ανθρώπων να πεινούν.

Επανεξοπλίζοντας τον Πλανήτη - Κλιματικό χάος στην Γεωμηχανική εποχή

γεωμηχανική, κλιματική  αλλαγή, αντιμετώπιση, Η εισαγωγή μιας έκθεσης του ETC Group σχετικά με τις τεχνολογίες υψηλής επικινδυνότητας στην Γεωμηχανική- δηλαδή την μεγάλης κλίμακας σκόπιμη τροποποίηση των ωκεανών, της ατμόσφαιρας και του εδάφους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής-αποτελεί μια γνωριμία με το ένα θέμα που απο την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας συζητείται πια από  επιστήμονες, αρμόδιους χάραξης πολιτικής και τα μέσα ενημέρωσης.

20 Θέσεις ενάντια στον Πράσινο Καπιταλισμό

Ένα κείμενο του περασμένου χρόνου των Tadzio Mueller και Alexis Passadakis, σχετικά με την "πράσινη" ανάπτυξη και το λεγόμενο "πράσινο New Deal", αναλύοντας τα χαρακτηριστικά με τα οποία αναπτύσσονται και διαβλέποντας το τελικό αδιέξοδο των θεσμικών περιβαλλοντικών και πολιτικοικονομικών λύσεων, όπου ίσο ρόλο φαίνεται να παίζουν κυβερνήσεις, εταιρείες και επίσημες Μ.Κ.Ο.

Αλλαγή του Συστήματος, όχι του Κλίματος! Κάλεσμα της ASEED για το Κλίμα και την Γεωργία

Οι λύσεις που συζητούνται από την Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ εξακολουθούν να επιτρέπουν στους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας να μολύνουν ατιμώρητοι, ενώ χρηματοδοτούν άλλους για την υλοποίηση έργων τα οποία υποτίθεται ότι δεσμεύουν άνθρακα. Δεν θίγουν το τεράστιο κοινωνικό και οικολογικό χρέος που οφείλουν οι βιομηχανικές χώρες στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Στο δρόμο προς την Κοπεγχάγη: Δράσεις για την Κλιματική Δικαιοσύνη ενάντια στο μοντέλο της Βιομηχανικής Γεωργίας

Η συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη βρίσκεται εν όψει και δεκάδες οργανώσεις ανά τον κόσμο συντονίζουν τις δράσεις τους. Oι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στην Δανία, στις 7-18 Δεκεμβρίου 2009, για τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (UNFCCC). Η γεωργία βρίσκεται τώρα πια στο κέντρο των συζητήσεων για το κλίμα. Οι λύσεις ωστόσο που εισηγούνται οι φορείς της συνδιάσκεψης αμφισβητούνται για το λόγο ότι αδυνατούν να θίξουν ουσιαστικά το προβληματικό οικονομικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης και χρηματοδοτεί τους κύριους θεσμικούς παράγοντες μόλυνσης για να εφαρμόσουν τα προγράμματα που υποτίθεται ότι θα δεσμεύουν άνθρακα μέσω αμφίβολων πολιτικών και τεχνολογιών.

Οι εταιρείες σπόρων αγνοούν το δικαίωμα των αγροτών να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή

γωεργία, κλιματική αλλαγή, γ.τ.ο. παραδοσιακές ποικιλίεςΟι ερευνητές λένε ότι οι αγρότες των αναπτυσσόμενων χωρών χάνουν μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες που έχουν στο να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής λόγω του αυξανόμενου ελέγχου των εταιρειών στους σπόρους που χρησιμοποιούν. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Σπόρων που πραγματοποιήθηκε στις 8-10 Σεπτεμβρίου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στη Ρώμη.

Κάλεσμα της Via Campesina για την κινητοποίηση για ένα δροσερότερο πλανήτη-Κοπεγχάγη, Δεκέμβρης 2009

Σταματήστε την παρεκτροπή του UNFCCC!
Μην εμπορεύεστε την γεωργία μικρών αγροτών με δικαιώματα μόλυνσης

Syndicate content