EFSA

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των γ.τ.ο. και Roundup


Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει τα ευρήματα Γαλλικής έρευνας η οποία δείχνει πως πειραματόζωα ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους και βλάβες σε ζωτικά όργανα σε δοκιμές διατροφής με “ασφαλή” όρια γ.τ. καλαμποκιού και του εντομοκτόνου Roundup. Η έρευνα -με διάρκεια κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των εταιρειών, στις οποίες στηρίζονται οι εγκρίσεις της Ε.Ε. για τους γ.τ.ο.- προσέβαλε την στην ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής τροφίμων (EFSA), η οποία είχε εγκρίνει την εν λόγω γ.τ. ποικιλία ως ασφαλή ενώ κατέκρινε πρόσφατα το μορατόριουμ Ελλάδας και Αυστρίας ως “επιστημονικά αβάσιμο”. Άμεση κριτική κατά κατά της έρευνας πραγματοποίησαν το λόμπι των εταιρειών βιοτεχνολογίας για την δημοσιευμένη και ελεγμένη έρευνα, λαμβάνοντας ανάλογη απάντηση, ενώ η Ε.Ε. ζητά εξέταση των αποτελεσμάτων.

Η ασφάλεια των τροφίμων στα χέρια "εξαρτημένων" ειδικών;

Σφοδρή κριτική κατά της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) πραγματοποιεί μια νέα έκθεση του παρατηρητηρίου Corporate Europe Observatory (CEO) και της Earth Open Source (EOS), η οποία παρουσιάζει πως τα πορίσματα για την αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται απο τις ίδιες τις εταιρειες καθώς και σε εμπειρογνώμονες που σχετίζονται με αυτές, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία των γνωμοδοτήσεων της.

Αμφιλεγόμενος ο τρόπος με την οποιο εγκρίθηκε η γ.τ, πατάτα Amflora στην Ε.Ε.

efsa, γ.τ.ο., μεταλλαγμενα, amflora, γενετική τροποποίηση, basf, euΤο Μάρτιο του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Amflora, την γ.τ. πατάτα της BASF προς καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Παρατηρητήριο Corporate Europe Observatory (CEO) σε  πρόσφατη έκθεση του ερευνά το ιστορικό αυτής της απόφασης, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης επιστημονικής γνωμοδότησης που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Το παρατηρητήριο διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά μέλη του επιτροπής του EFSA, είχαν σχέσεις με την βιοτεχνολογική βιομηχανία. Οι γνωμοδοτήσεις τους, οι οποίες παρέβαιναν τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (WHO), συνέβαλαν στην έγκριση της γ.τ. ποικιλίας πατάτας - και είναι πιθανό να οδηγήσει στην έγκριση παρόμοιων γ.τ. καλλιεργειών στο μέλλον.

EFSA: Σύγκρουση συμφερόντων και εταιρειακά συμφεροντα

Ερωτηματικά σχετικά με την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δημιουργεί η αποκάλυψη ότι τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της έχουν στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία τροφίμων, δημιουργώντας πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. “Πλήρη αναθεώρηση" των κανόνων που διέπουν το EFSA ζητά σχετική καμπάνια.

Πρώην κορυφαίο μέλος της Ευρωπαϊκής Αρχής EFSA, που ενέκρινε τους γ.τ.ο., στέλεχος πλέον της Syngenta

Κορυφαίο μέλος του της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εγκατέλειψε την θέση ώστε να προσληφθεί στην ελβετική βιοτεχνολογική εταιρεία Syngenta, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες γ.τ. φυτών. Καμία διαφάνεια και ύποπτες "συμπάθειες" διακρίνει η ομάδα εμπειρογνωμόνων Testbiotech. 

Σκανδαλώδης έγκριση τριών γ.τ. ποικιλιών από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

gmo, γτο, γ,τ.ο., μεταλλαγμένα, μεταλαγμέναΈγκριση για ανθρώπινη κατανάλωση και ζωοτροφή πήραν τελικά τρεις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες της Μonsanto και  Pioneer παρ' όλη τις ενδείξεις για την επικινδυνότητα τους και την μη επίτευξη συμφωνίας για την έγκριση τους από το Συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο μήνα. Με αυτή την μονομερής απόφαση η Κομισιόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) εμφανίζεται ξεκάθαρα να παραβλέπει εξόφθαλμα την ευρύτερη απόρριψη των γ.τ.ο. στην Ευρώπη και την ιδιαίτερη μέριμνα για την οικονομική ευημερία των βιοτεχνολογικών εταιρειών και την λειτουργία της αγοράς παρ΄ όλες τις πιθανές συνέπειες.

Έρευνα κριτικάρει την αξιοπιστία των δοκιμών για την ασφάλεια των Γ.Τ.Ο. από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

 

Μεταλλαγμένα, γτο, γ.τ.ο., gm, gmo, βιοτεχνολογία, ασφάλεια, ευρώπη, Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από οκτώ διεθνείς ερευνητές και δημοσιοποιήθηκε το περασμένο μήνα αμφιβάλει για την αξιοπιστία των δοκιμών της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Υπηρεσίας  (EFSA και FDA) σχετικά με τους κίνδυνους των γ.τ.ο. για την ανθρώπινη υγεία.

Ευρωπαϊκό πράσινο φως για το ΜΟΝ810 στη Monsanto (η οποία γνώριζε και καλωσόριζε ενώ ήταν ακόμη κόκκινο..)

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε σήμερα (30 Ιουνίου) τα αποτελέσματα της επιστημονικής γνωμοδότησης της για την γ.τ. ποικιλία καλαμποκιού MON810 της εταιρείας Monsanto η οποία παραβλέπει ανεξάρτητες επιστημονικές ενδείξεις για τις επιπτώσεις της καλλιέργειας του, διακυβεύοντας έτσι τις αντιδράσεις και την απόρριψη από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κάτι που μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην αναγκαστική αποδοχή της ποικιλίας. Το πιο ενδιαφέρον: Πριν ακόμα ανακοινωθεί η γνωμοδότηση, μια μέρα πριν, η Monsanto γνώριζε και το επικρότησε καταδεικνύοντας ίσως χαρακτηριστικά τις καλές σχέσεις της με την επιτροπή…

Syndicate content