Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια των γ.τ.ο. αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μια σημαντική απόφαση πάρθηκε στις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας της πρόταση σχετικά με την Εθνικοποίηση των αποφάσεων για την καλλιέργεια ή μη γ.τ.ο σε Ευρωπαϊκό έδαφος.
Παρόλες τις βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην υπό ψηφοφορία πρόταση (η οποία διατυπώθηκε από την -περυσινή,- Ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και περιείχε κατάπτυστες λεπτομέρειες: διαβάστε εδώ), οργανώσεις και πολιτικές παρατάξεις τονίζουν πως αυτή η επιλογή μπορεί να αποτελέσει παγίδα και μια «γλιστερή πλαγία» και να διευκολύνει τελικά την αδειοδότηση καλλιέργειας στην Ε.Ε. χωρίς να αλλάξει ριζικά την ατελή διαδικασία έγκρισης (καλλιέργειας γ.τ.ο) στην Ε.Ε. (διαβάστε εδώ).


Ως αίσια παρέμβαση θεωρείται βέβαια, το ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε στις 12 Νοεμβρίου υπέρ της ισχυροποίησης της νομική αιτιολόγηση για τις κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. σχετικά με το να επιβάλλουν απαγορεύσεις της καλλιέργειας γ.τ. ποικιλιών στο έδαφός τους. Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως οι ευρωβουλευτές ψήφισαν και εναντίον της πρότασης του να δοθεί κάποιος ρόλος στις εταιρείες βιοτεχνολογίας στην όλη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την απαγόρευση γ.τ. καλλιέργειας, πρόταση την οποία ουσιαστικά είχε εισηγηθεί η Ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το 1ο εξάμηνο του 2014.


Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή απόφαση δεν θα αποτελέσει νίκη των κινημάτων κατά των γ.τ.ο., αλλά ούτε και των υπέρμαχων τους. Σαφώς χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει ώστε να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία τα συμφέροντα των πολιτών της, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.


Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα: http://bit.ly/1C5Wsxq
 
Δείτε πως σχολιάζουν την απόφαση:
-Η Soil association: http://bit.ly/1u5Qjgd
-Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι: http://bit.ly/1u5Qto2
-Το Sustainable pulse: http://bit.ly/1u5Sfpb

Β.Γ.
BiotechWatch.gr
Ιανουάριος 2015