Νανοτεχνολογία: Δυο Νεκροί από Νανοσωματίδια

νανοτεχνολογία, αρνητικές, επιπτώσεις, τεχνοεπιστήμηΜικροσκοπικά σωματίδια που χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες οικιακά προϊόντα μπορούν να σκοτώσουν, προειδοποιούν ερευνητές μετά των θάνατο δυο εργατριών σε εργοστάσιο χρωμάτων στην Κίνα από σοβαρή ασθένεια των πνευμόνων.

 

Εφτά εργαζόμενες σε εργοστάσιο χρωμάτων όπου χρησιμοποιούνται νανοσωματίδια αρρώστησαν βαριά και δύο πέθαναν, αναφέρουν ερευνητές από την Κίνα. Οι ειδικοί λένε ότι αυτά είναι οι πρώτες ισχυρές ενδείξεις πως τα νανοσωματίδια μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Τα νανοσωματίδια, μεγέθους δισεκατομμυριοστού του μέτρου, συναντούνται σε μπογιές, αντηλιακά, φάρμακα και αλλού. Ερευνητές γράφοντας στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal ανέφεραν πως νανοσωματίδια βρέθηκαν βαθιά στους πνεύμονες των εργατριών που αρρώστησαν. 

Η κλινική του Πεκίνου αναφέρει πως οι εργάτριες, αγροτικής καταγωγής, δούλευαν χωρίς μέτρα ασφαλείας και υγιεινής και χωρίς να γνωρίζουν την πιθανή τοξικότητα των υλικών που χειρίζονταν. Αναφέρεται πως τα συμπτώματα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και η εξέλιξη της ασθένειας διαφέρει σημαντικά από την αναπνευστική παθολογία που προκαλείται από την εισπνοή μπογιάς. Αν και οι υπεύθυνοι της κλινικής δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα νανοσωματίδια προκάλεσαν την αρρώστια καλούν τους επιστήμονες να συνεργαστούν και να απαντήσουν αυτή την πρόκληση.

Ο Δρ. Andrew Maynard, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, Διεθνούς Κέντρου Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον αναφέρει πως οι ερευνητές δεν έχουν ταυτοποιήσει ακόμη τι είδους νανοσωματίδια έχουν προκαλέσει το θάνατο ή την ποσότητα που οι ασθενείς εισέπνευσαν. Ωστόσο, δηλώνει πως "..είναι η πρώτη καθαρή περίπτωση όπου υπάρχει σχέση μεταξύ κάποιου που εισπνέει νανοσωματίδια σε εργασιακό χώρο και νοσεί σοβαρά. Ο κόσμος θα πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά υπόψη αυτό. Η διεθνής ερευνητική κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί."

Σεπτέμβριος 2009

Επιμέλεια:
BiotechWatch.gr

Πηγή:
Daily Telegraph